Zverejnené: 24.05.2024

Friedrich Hayek


Rakúsky ekonóm a politický filozof, ktorý získal Nobelovu cenu za ekonómiu v roku 1974. Bol ocenený za jeho príspevky k teórii peniazí a hospodárskeho cyklu a za jeho analýzu interdependencie ekonomických, sociálnych a inštitucionálnych fenoménov.

V roku 1927 sa po niekoľkých rokoch v štátnej službe stal prvým riaditeľom Rakúskeho ústavu pre ekonomický výskum. V roku 1929 sa Hayek získal docentúru a prednášal na čiastočný úväzok na Viedenskej univerzite. V roku 1931 získal na London School of Economics profesúru a titul doktora vied v odbore ekonómie.

Od roku 1938 sa stal Hayek britským občanom. V čase 2. svetovej vojny napísal svoju najslávnejšiu knihu The Road to Serfdom (Cesta do otroctva). V roku 1950 odišiel z London School of Economics do USA, do Chicaga na University of Chicago, kde sa stal profesorom spoločenských vied a morálnych vied.  V roku 1962 sa vrátil do Freiburgu, kde pôsobil ako profesor ekonomickej politiky na Alebert-Ludwigs Universitat. Počas svojho pôsobenia na univerzite napísal veľkú časť knihy Law, Legistlation and Liberty (v troch zväzoch publikovanú v rokoch 1973-1979). Tu ukončil svoju pedagogickú dráhu.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách